Teknik Bilgi

Petekler Nasıl Tıkanır? Isınma sistemimizin çeşidi ne olursa olsun, kapalı devre su dolaşımının olduğu sistemlerde, zamanla çap daralmaları ve partikül artışı gözlenir. Bu çap daralmaları ve partiküller ısı transferinin engellenmesine ve suyu dolaştıran tesisat malzemelerine zarar verir, verimlerini düşürür. Kombi ya da ısınma sisteminiz bu olumsuzlukları yenmek için daha fazla çalışır daha fazla yakıt harcar. Sonuçta daha az girdi kullanılarak yapılabilecek bir işi, daha fazla girdi kullanarak yapar.  Bu da sizin cebinizden çıkan fazla para demektir.


Peteklerdeki Su Neden Siyah? Çoğu kimse kalorifer peteklerinin içinden çıkan kömür gibi suya şahit olmuştur. Peki, bu suyu simsiyah yapan neden nedir? Sisteme temiz olarak giren su nasıl olurda zamanla simsiyah bir suya dönüşür? Çoğu kişi bunun ısınmak için yakılan kömürden ya da fueloil den kaynaklandığını düşünür ama bu tamamen yanlış bir bilgidir. Sistemde dolaşan su ile yakıtımız asla birbiri ile temas etmez temas etmesi de mümkün değildir. O halde peteklerimizdeki su nasıl simsiyah oluyor?

 

Sisteme basılan su içerisinde çözünmüş olarak oksijen bulunmaktadır. Bu oksijen molekülleri sistemdeki metal parçalarla reaksiyona girerek halk arasında pas denilen demir-oksit türevleri oluşturmaktadır. Oksijen bariyerli bir tesisatınız yoksa sisteme giren oksijen miktarı sürekli devam eder ve korozyon meydana gelir bu olaya oksijen difüzyonu denir bu da tesisatınızda delinmelere ve çamurlaşmaya yol açar.


Sürtünmeyi yok etmek mümkün mü? Sürtünme doğanın bir kanunudur ve çok önemlidir. Isıtma sistemlerinde sürtünmeyi azalmak için tesisatın iyi projelendirilmiş olması gerekir fakat sürtünmeyi yok etmek imkasıza yakındır. Suyun metale sürtünmesiyle, metalin metale sürtünmesi arasındaki fark kadar verdiği zarar da artar. Bu zararlı maddelerle sistemde dolaşan su artık daha kıvamlı hale gelmiştir sistem suyunu dolaştıran pompa bu karışımlı suyu sistemde dolaştırmak için daha fazla çalışmaya başlamıştır.


Tıkanma ve Çap Daralması; Isıtma sistemlerinde çap daralması suyun kendi içinde barındırdığı maddelerden ve sürtünme yolu ile oluşan maddelerden kaynaklanmaktadır. Sistemde dolaşan su istenmeyen maddelerin birikmesi ile ağırlaşmış ve balçık haline gelmiştir.


Çap daralırsa ne olur? Boru çapı daraldığında pompa artık zorlamaya başlar çünkü bütün suyu artık daha dar bir alandan geçirmesi gerekmektedir. Uzak noktalardaki peteklere artık yeteri kadar su gitmeyecek ve odalarımızın bazıları ısınmayacaktır.

 

Petek temizliği size uzun ömür, dengeli ısınma, konfor, ekonomi, verim olarak geri dönüyor!


Peteklerinizin ve kalorifer tesisatınızın periyodik bakımı yapıldığı takdirde sürpriz sorunlarla karşılaşmayacağınız gibi bir çok yönden de kazançlı çıkacaksınız. Petek temizliği ile birlikte sistem içinde dolaşan aşındırıcı etkiye sahip maddeler tesisattan uzaklaştırıldığı için peteklerinizde sürtünme ile oluşan aşıma problemleri ve delinmeler en aza inecektir. Kombiniz, tesisat borularınız ve petekleriniz daha dayanıklı ve uzun ömürlü olacaktır.